KUCHNIA TURYSTYCZNA
Kuchnia jest niezwykle istotną czynnością podczas biwaku czy podróży i wymaga precyzyjnego zaplanowania. Zarówno pod kątem spakowania odpowiedniego i niezbędnego sprzętu, jak i ustalenia menu. W Pinguin wiemy, że aby zapewnić sobie energię na cały dzień, potrzebne są dobrze zbilansowane posiłki. W ich przygotowaniu niezbędna będzie kuchenka turystyczna i jej wyposażenie, dlatego oferujemy nie tylko palniki i kartusze, ale również naczynia, sztućce czy butelki na wodę.
Najważniejsze wyposażenie kuchni turystycznej
Pakując się na biwak, musimy zaplanować swój bagaż w taki sposób, byśmy mogli wygodnie się wyspać i odpowiednio zjeść. Gotowanie na kempingu czy na szlaku umożliwi nam kuchenka turystyczna. Jednak to nie wszystko czego potrzebujemy, by przygotować sobie posiłek. Oprócz samego palnika przyda nam się również kartusz lub inny wkład. Trzeba pamiętać również o naczyniach, których wybór powinien zależeć od naszych potrzeb i dań, które będziemy chcieli przygotować. Konieczne okazać się mogą garnek, bez którego nie zagotujemy nawet wody, jak i kubek i patelnia. Dodatkowymi udogodnieniami natomiast staną się menażka, czajnik czy miski. Innym nieodzownym wyposażeniem kuchni turystycznej, o którym trzeba pamiętać, to butelka na wodę, również dopasowana pojemnością do naszych preferencji oraz sztućce.
Co gotować na biwaku?
Podczas przygotowywania jedzenia zarówno na kempingu, jak i szlaku trzeba pamiętać, by menu biwakowe było bogate w wartości odżywcze, które pozwolą nam uzupełnić braki po długich marszach czy spacerach i tym samym dodały energii. Dobrym rozwiązaniem może okazać się owsianka, która nie wymaga długiego czasu przygotowania, a ze świeżymi czy suszonymi owocami może stać się ulubionym śniadaniem biwakowym. Innym wygodnym rozwiązaniem mogą być gotowe dania liofilizowane lub mieszanki, które często bilansowane są tak, by zawierały wszystkie potrzebne substancje odżywcze. Na dobrze zaplanowanym wyjeździe kempingowym nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść dobre, kolorowe kanapki. Jeśli posiadamy lodówkę możemy śmiało przechowywać w niej ser czy warzywa, które w niskiej temperaturze dłużej zachowają świeżość. Wyobraźmy sobie tak przygotowany posiłek, wraz z ciepłą herbatą prosto z termosu, który spożyć możemy przy stoliku turystycznym, w promieniach porannego słońca…
Jedzenie na wyjazd bez lodówki
Jedzenie pod namiotem wydaje się nieco bardziej skomplikowane, jeśli nie mamy ze sobą lodówki. Nie jest to jednak problem nie do rozwiązania, bo również podczas wyprawy na szlaku nie nosimy się sobą tak wyszukanego sprzętu turystycznego, który jest po prostu ciężki. W takim wypadku zbawienna może okazać się kuchnia turystyczna, pozwalająca nam przygotować ciepły posiłek z gotowych dań instant, lub gotowych mieszanek często bazujących na soczewicy czy siemieniu lnianym. Są one nie tylko sycące, ale również dodadzą nam energii i uzupełnią braki odżywcze. Innym, wygodnym rozwiązaniem może być owsianka z dodatkiem ulubionych suszonych owoców lub syropem, który nie wymaga przechowywania w chłodnym miejscu. Podczas biwaku, na którym nie musimy czuć się ograniczeni wagą, dobrym wyjściem będą również przygotowane wcześniej posiłki, takie jak zupy czy leczo, zamknięte próżniowo lub zawekowane. Takie, mogą być przechowywane w każdej temperaturze i odgrzane później na kuchence turystycznej. Jeśli nie chcemy gotować na zapas, możemy skorzystać z gotowych sklepowych słoików lub po prostu z dań w puszkach.